Sanat ‘Harika Çocuklar’la büyüyecek
3 mins read

Sanat ‘Harika Çocuklar’la büyüyecek

Meltem Güneş –  Bu kapsamda kriterler, destekler, ailelere ilişkin bütün detaylarda son rötuşlar yapılıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bakanlığının TBMM’deki bütçe görüşmelerinde, İdil Biret ve Suna Kan gibi önemli sanatçıların yurt dışında devlet bursuyla okuyarak yetişmesini sağlayan Harika Çocuk Yasası’nın yeniden işlevselleşmesini sağlacaklarını açıklamıştı. Bakan Ersoy’un “harika çocuklar geri dönecek” müjdesinin ardından kollarını sıvayan ilgili birimler çalışmalarında sona yaklaştı.

Kira yardımı olacak

Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Enver Merallı, kriterlerin, desteklerin en ince ayrıntısına kadar çalışıldığını belirterek, “Sağlanacak desteklerin altını doldurmaya çalışıyoruz. Yurt dışında eğitim göreceklere, yurt içinde eğitim verilecek olanlara ne şekilde destek vereceğiz? Ailelerine kadar bütün detayları planlıyoruz. Aileleriyle beraber taşınması, ev kira yardımı yapılması gibi her şeyin çerçevesi belirleniyor. Onların yurt dışındaki takipleri, buradaki okuldaki takipleri, dönem içindeki sınavların sonuçları, okula devamlılıkları, provaları, etüt çalışmaları hepsi takip edilecek. Varsa eksikliklerinin giderilmesi, ailenin ilgisi gibi bütün detaylar planlanıyor” dedi.

Okul öncesinden takip edilecek

Merallı, okul öncesi tespit edilen çocukların, okul çağına kadar daha sistemli bir şekilde takip edileceği ve okuldan itibaren de devletin koruması ve takibinde yetişeceğini söyleyerek, “Çocuk çok üstün yeteneklidir, belirli bir yaştadır ve okuyordur. Liseden veya üniversiteden sonraki eğitimi yurt dışında şurada olsun denilebilecek. Güzel şeyler olacak” diye konuştu. “Taslak son aşamada. Kriteler tamamlanıyor” bilgisini veren Merallı, “Cumhurbaşkanımız da bu tür projelere çok ciddi bakıyor, ince detaylarına kadar titizlikle takip ettiriyor ve soruyor” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin ‘harika’ları

Müzik alanında özel yetenekli çocuklar olan İdil Biret ve Suna Kan için özel olarak çıkarılan, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün destekçisi olduğu yasa, 7 Temmuz 1948’de TBMM Genel Kurulu’na geldi. Yasa, teklif edilmesinden 2,5 sene sonra uygulanabilir hale geldi. Bu tarihten 5 ay sonra 12 yaşındaki Suna Kan, 8 ay sonra da 7 yaşındaki İdil Biret yurt dışına gitti. Yasanın kapsamı 1956 yılında çıkarılan 6660 sayılı yasa ile genişletilirken, 11 çocuk daha yurt dışı eğitimine gönderildi. 1968 yılından sonra yetkili Milli Eğitim Bakanlığı, yasada öngörülen komisyonu kurmadığı için yasa işlemez hale geldi. Yeni bir model olarak, konservatuarda hızlandırılmış yoğun eğitime olanak sağlayan “Özel Statü”yü kurumsallaştıran yönetmelik 1976’da Bakanlar Kurulunca onaylanarak yürürlüğe girdi. Oya Ünler, Burçin Büke, Fazıl Say, Şölen Dikener özel statüden yararlanan isimler oldu ancak uygulama tekrar işlemez hale geldi.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir